Strahovi

Svaki dan napravi jednu stvar, koje se plašiš i prestat ćeš biti plašljiva osoba.

Apsolutno, ako je osoba u tom trenu spremna napraviti tu jednu stvar, koje se inače plaši.

Da, zvuči proturječno. Npr. osoba se boji pasa, vidi psa i odluči prići psu. U ovom slučaju osobu nitko nije natjerao da to učini niti se vodila mišlju “sad ću prići onom psu jer se toga bojim” .
Dakle, pobjeda nad strahom je postignuta odlukom da postupi na određeni način, a ne samim postupkom. Osoba je odlučila prići psu jer je osjetila trenutak u kojem je mirna, bez svog straha od pasa i odlučila sebi potvrditi da je strah bio neopravdan.

Nije hrabro rješavati se strahova u trenutku kada smo vođeni razmišljanju o njima.

Nije hrabro otići na sportsko penjanje ako patimo od akrofobije, jer je stres, koji ćemo sami sebi priuštiti uvelike štetniji od straha koji smo osjećali razmišljajući o visini. Možda ćemo taj put uspjeti popeti do neke visine, ali nećemo se riješiti straha od visine, a i bit ćemo psihički i fizički izmoreni jer smo svoje tijelo izložili stanju stresa.

U ovakvim situacijama možemo sami sebi prouzročiti još veću štetu ako ishod nije očekivani, nego onakav kakvog se pribojavamo i “potvrdimo si” da smo s razlogom bili u strahu od nečega, tada strah postaje još veći nego što je bio prije.

Hrabrost nije prkošenje strahovima. Hrabrost je kada smo spremni postupiti na način, na koji do tada nismo postupili.

Odgovori