Vjera i vjerovanje/nije bitno obraćam li se papi, bogu, hodži ili svemiru

Vjera i vjerovanju nisu sinonimi, ali ljudi ih često poistovjete.

Vjera je osobna preferencija vjerovanja u Boga, koji god on bio.

Vjerovanje je vjera u „neboga“, ako nije Bog, u boljitak.

Ljudi, nemojte osuđivati nekoga tko ne vjeruje u isto što i vi, koji štuje što vi ne štujete, pogotovo ako ima dobre namjere.

Neki dan, osoba stavi na Facebooku post kako je Papa pozvao na jedinstvo, i naznači da mu nije bitno čitaju li to „vjernici li nevjernici“ i da ima najbolju namjeru. Da se u ovim trenucima panike i straha svi ujedinimo u najboljim namjerama, pa neka se svatko na svoj način. Međutim, javi se jedan pametnjaković da neće podijeliti ovo jer su njegovi prijatelji nevjernici.

Inače ne dijelim osobne svari, ali nevjernik sam, ako se vjera i vjerovanje poistovjećuju. Kad se moj najdraži moli Bogu, ja meditiram. Imamo najbolje namjere i to je jedino bitno! I radimo to istovremeno.

Ovo mi je jako smiješno, jer iako svi tvrde drugačije, prije smo bili složni, nije bilo bitno tko si/koje si vjeroispovijesti, mislim da se naši krajevi zaista mogu ponositi  time de nije bilo nikakvog ekstemizma, tolerirali smo se.

Mislim da se i danas toleriramo, ali čuju se samo suprotne poruke po medijima, koji ne žee da budemo ljudi, da budemo složni.

Nije bitno da li se obraćaš svećeniku, popu, hodži ili svemiru, bitno jE da si čovjek.

Odgovori