Sevilja je tipični španjolski grad

Od kolege i svoje tete sam čula da je Sevilja tipični španjolski grad, odnosno, kako bi ga stranci okarakterizirali. I zbilja je!

Došli smo brzim vlakom iz Madrida, mog omiljenog grada na cijelom svijetu! Vožnja je bila prilično ugodna, ta 2,5 sata su brzo prošla ali smo stigli prilično kasno pa smo se odmah zaputili u smještaj i strovalili se na krevet.

Došla sam sa savršeno ispeglanom kosom, a kad sam se idući dan probudila frizura mi je izgledala kao da mi je petarda grunula na glavi. Dakle…vlage ima 110% i odmah smo krenuli u potragu za suncem, da mi popravi frizuru.

Prvo smo naišli do zidina, koje opasavaju grad, krasan prizor!

Zidine uz koji se nalazi drvored palmi s vanjske strane, i drvored divljih naranača s unutrašnje strane.

Sevilja je tipični španjolski grad
Zidine

 

Sevilja je tipični španjolski grad
Trg San Lorenzo

 

Plan je otići u restoran u ulici Feria, a putem ćemo obići i glavni trg. Kad smo došli do trga, već smo bili poprilično gladni, koncentracija popušta. Trg? Koji trg. Crkva, katedrala? Da, da, kao i svaka druga. Ajmo mi jesti!

Nakon sat i 15 napokon dolazimo do restorana, a na karti je samo prst udaljen od trga!

Napokon. Siti i zadovoljni.

Krećemo prema Plazi de Espani. Ispred trga Španjolka odjevena u tradicionalnu narodnu nošnju pleše flamenco. Na licu joj se vidi da je umorna, ali puna je strasti i ne da se, pleše!

Trg je zaista impresivan! Sastoji se od dva koncentrična kruga, središnjeg, na kojem je fontana i vanjskog , na kojem se nalaze klupe s grbovima posvećene svakoj pokrajini. Krugove odvojene rijekom spajaju mostovi, a o veličinu trga može dočarati činjenica da rijekom voze brodići!

Sevilja je tipični španjolski grad
Plaza de Espana

Taman kad sam se poveselila kako ćemo napokon sjesti u obližnjem parku, u kojem se nalaze arheološki i etnografski muzej, Toni je odlučio da će još malo fotografirati. Koja tlaka!

…napokon klupica! Gledamo kako dječačić plače kraj prodavača balona na helij…i on bi balon. Tada se desi nešto što dugo nisam vidjela, prodavač razvuče osmijeh od uha do uha i malcu poklanja balon! Kao Toni kad želi sladoled. Što me podsjetilo na scenu s ručka… Naručili smo desert. Ja sam odabrala puding od riže, a Toni od jabuke, misleći da će dobiti puding od jabuke, međutim dobio je jabuku posluženu na tanjuru i beštek, hahahah. Da jede poput pravog gospodina! 😉

Evo nas na Avenidi de la Constitucion. Katedrala je impozantna, ogromna, ne stane u kadar 😉

Sevilja je tipični španjolski grad
Arheološki muzej
Sevilja je tipični španjolski grad
Avenida de la Constitucion

Oko nje su mali i veci trgovi, jako lijepo i veselo. Restorani su na svakom koraku, jako je zanimljivo i općenito vrlo živo. Živ grad. Ljudi su posvuda, ali nisu naporni, nego idu za svojim poslom. Kao mali mravinjak. Tako se Toniju jedan mali zaletio “u cipelu”, ništa, samo je pogledao gore, okenuo se i nastavio trčati kao navijen u drugom smjeru. Roditelji nisu bili u blizini. Baš to me najviše fasciniralo u Sevilji, što roditelji puste djecu da se sama igraju na ulici, a ako dijete padne, padne, ha dići će se samo. Nema nekih spektakularnih atrakcija, poput svake atrakcije u Barceloni. Katedrala i Plaza de Espana su krasne, ali nisu me one oduševile nego ta njihova neopterećenost strahovima, veseli duh i miris divljih naranača. Zaista ugodan grad za život.

 

MINI VODIČ ZA SEVILJU

 

Glavni grad pokrajine Andaluzije.

GDJE

140 kvadratnih kilometara površine u autonomnoj pokrajini Andaluziji.

ZAŠTO

Flamenco, flamenco i, još jednom, flamenco! Vrlo ugodan grad opuštene atmosfere, u kojem nije rijetkost vidjeti malenu djecu kako sama čekaju roditelje pred dućanom ili vam se zabijaju u noge trčeći bez roditeljskog nadzora. U Sevilji se nalazi najveća gotička katedrala te treća najveća u svijetu te je na popisu UNESCO-ve baštine.

KADA IĆI

U proljeće ili jesen. Ljeto može biti vrlo vruće, oko 36 ˚C, jesenje i proljetne temperature su oko 15 ˚C, dok su zimski prosjeci su 15-20 ˚C.

Velika španjolska sniženja “rebajas” počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, uz sniženim cijenama artikala do 70%, tzv.“ultimas rebajas”.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Mnogi flimovi su snimani u Sevilji, kao što su Lawrence od Arabije, Star Wars, Kraljevstvo nebesko i, nedavno, serija Game of Thrones.

  1. Sevilja je bila domaćin Expo-a, njemački arhitekt Jürgen Mayer-Hermann je projektirao futurističku Metropol Parasolis građevinu u centru grada.

U Sevilji se nalazi Columbova grobnica.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Opuštenost roditelja u Sevilji i svih stanovnika, tapase u bilo koje doba dana i noći i miris divljih naranača.

KAKO DOĆI U SEVILJU

Avionom, iz bilo kojeg većeg grada.

Vlakom

Najlakši način kako doći u Sevilju, vožnja brzim vlakom iz Madrida traje svega 2,5 h.

Iz bilo kojeg španjolskog grada, iz Pariza s TGV vlakom, iz Lisabona brzim vlakom.

Taksiji prometuju 24/7. Cijena od zračne luke do grada je između 25 i 30 eura.. Autobusi prometuju od 04:30 do 00:15.

Seviljom prometuju autobusi, tramvaji i metro.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Katedrala, Alcázar of Seville, Giralda, Plaza De España, Maria Luisa park, Matropol Parasol, Torre del Oro, Maestranza, el Palacio de la Condesa de Lebrija, Palacio San Telmo, Costurero de la Reina, Casa de Pilatos, Maestranza, Puente de Isabel II, Puente del Alamillo, Plaza del Triunfo, La Alameda, Plaza Nueva, Plaza de América, Plaza Patio de Banderas Acuario de Sevilla, arheološki muzej, muzej flamenka

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Šetnja po gradu i tapasi u brojnim restoranima, razgledavanje stare četvrti Triane, obilazak Plaze de Españe, mnogobrojnih crkvica i trgova.

Jedan od mojih omiljenih restorana je Bar Ambigu, s fantastično lokalnom trpezom u Calle Feria 47

Moji najdraži kvartovi su:

Santa Cruz i Macarena.

NAJBOLJI IZBOR

Šetnja Santa Cruz kvartom.

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Bar Ambigu, Calle Feria 47, Santa Cruz i Macarena kvartovi.

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Bar Ambigu, Calle Feria 47, El Riconcillo, Calle Girona 40, Casa RicardoCalle Hernán Cortés 2, Granier Panos Artesanos, Calle Imagen 5

VIZE I DOKUMENATA

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

http://www.andalucia.com/cities/sevilla.htm

http://www.metro-sevilla.es/en

http://www.exploreseville.com/transport.htm

http://www.sevilla-airport.com/en/

 

2 Comments

Odgovori