Madrid mi je draži od Barcelone, ali…

Iako ću uvijek tvrditi da mi je Madrid nemjerljivo draži od Barcelone, ipak bi’ opet otišla u Barcelonu.

Bila sam u Barceloni 4 puta. Nekad davno, kad sam prvi put bila, Rambla je još bila prohodna.

Rambla je bila lijepa šetnica, a danas liči na zadarske ulice za vrijeme Noći punog miseca!

Dakle, zaključak broj 1 – Ramblu prijeći samo letimično (može i čovječuljkom na Google maps-u 😉 ), ionako na njoj nema ništa posebno. Ali još uvijek mi je fora Kolumbov obelisk, na kraju Ramble. Ljepše je prošeteti Ramblom de Catalunyom.

Plaça de Catalunya je lijepa, fora za poslikati ili napraviti koji selfie, ali ne znam šta bi’ drugo iskomentirala…možda mi je splasnuo doživljaj jer sam bila više puta.

Plaça d’Espanya je super, na sredini je fontanica, okolo nje, s jedne strane nekadašnja korida, danas shopping centar s restoranima na vrhu. To je krasno za izaći na večer. Pogled je odličan!

A da nisam izgubila većinu slika, potkrijepila bi’ ovu činjenicu;)

S druge strane Plaçe de Catalunyae je Palau Nacional.

To mi je među najdražim dijelovima Barcelone. Ne znam točno zašto. Nekako je to među rijetkim dijelovima Barcelone u kojima nemam osjećaj kaosa i žurbe, ulijeva spokoj. Otvoreni prostor s fontanom, stepenicama, lijepom građevinom (krasnom!) i neki objektići s kavom i grickalicama.

Madrid mi je draži od Barcelone, ali...
Korida je zabranjena Kataloniji

 

Madrid mi je draži od Barcelone, ali...
U blizini Ramble

 

Izuzev ovog dijela, Le Eixample mi je drag dio, za njega vrijedi ista stvar – ne osjeća se užurbanost (baš toliko). Puno je širokih ulica, svakakvih dućana, od onih s fensi šmensi odjećom do craft dućana i dućana s vinylom, plus, nema hordi turista.

Montjuic je lijep za prošetati, na njemu se nalaze stadion, Palau Sant Jordi, INEFC, Fundacio Miro, Poble Espanol, Museu d’Arqueologia de Catalunya i Palau Nacional.

Oni koji žele uživati u poznatoj Magičnoj fontani, mogu odmah odustati! Na samom prilazu prema fontani je, za početak, nekolicina buseva, koji iskrcavaju turiste.

 

Zaključak br. 2 – Magična fontana, 0 bodova, bolje je popiti cugu na koridi!

Zaključak br. 3 – Za autentičniji pristup gradu, treba se popeti na Tibidabo. Do tamo ima 2 dana jahanja, ali se isplati! Na vrhu su mini lunapark, crkvica i kafić.

 

Za malo drugačiji dojam grada je fora otići u Parque del Forum. Izgleda kao neki industrijski dio iz Mad Max filma sa skejterima, galebovima i pokojim entuzijastom, koji vježba na otvorenom. Lijepo je!

Park Güell je nešto što se zaista rijetko viđa, ali…PREGAŽEN TURISTIMA. Nekad, kad sam bila prvi put, prije 15 godina, to je bilo romantično mjesto za razmišljanje o mladenačkim problemima;), tračanje s frendicama, ugl, preslatki park, koji nigdje drugdje nećeš naći.

Zaključak br. 4 – Alternativa je Park de Ciutadella. Park za chillanje.

Odatle ima dobra šetnica preko slavoluka do Plaze de Tetuan pa do Sagrade Familie, ili do Plaça de les Glòries Catalanes.

Madrid mi je draži od Barcelone, ali...
Casa Mila

 

Barri Gotic je najzanimljiviji i najživlji kvart za turiste. Uske uličice, restorani, kafići, barovi, dućani, slastičarnice, crni, bijeli, žuti, plavi, zeleni. SVE! Tamo je i naš omiljeni restoran – Bar Santos. Volim otići tamo, utopiti se u ludilu, osjećati se kao “najniži oblik inteligencije” iliti turist, rekao bi Toni. Ali kad je čovjek (fizički) umoran od puta ili je bio tamo xy puta, brzo mu to dojadi.

Passeig de Gracia je ulica malo manje krcata turistima, lijepo je za šetnju, doživjeti skupe dućane, veličinu grada, raznolikost, umjetnost i arhitekturu. Na tom potezu su Casa Milà i Casa Batlló.

Unatoč svemu, vratila bi’ se opet, čisto toliko, da osjetim to ludilo! Grad te prožvače! Već se osjećam izmoreno samo dok pišem o tome 😉

 

Madrid mi je draži od Barcelone, ali...
Barri Gotic

 

MINI VODIČ ZA BARCELONU

Glavni grad pokrajine Katalonije.

GDJE

101.9 kvadratni kilometar površine u autonomnoj pokrajini Kataloniji

ZAŠTO

Jednom rječju – grad lunapark

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljetne temperature su oko 30 ˚C, jesenje i proljetne temperature su oko 23 ˚C, dok su zimski prosjeci su 15˚C, uz napomenu da se jutarnje temperature mogu spustiti do 5 ˚C, ali oborina je vrlo malo.

Velika Španjolska sniženja “rebajas” počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, uz sniženim cijenama artikala do 70%, tzv.“ultimas rebajas”.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Mnogi filmovi su snimani u Barceloni, od kojih su među poznatijima The Machinist i Perfume:The Story of a Murderer i Vicky, Christina Barcelona. Barcelona je ugostila Olimpijske igre 1992 i od tada doživljava porast turizma. Također je bila domaćin Expo-a 1929.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Ludilo u gradu

KAKO DOĆI U BARCELONU

Avionom, iz bilo kojeg većeg grada.

Vlakom iz bilo kojeg Španjolskog grada.

Taksiji prometuju 24/7. Cijena od zračne luke do grada je oko 30 eura.. Aerobusom, koji staje na Plaçi de Catalunyi i Plaçi d’Espanyi

Barcelonom prometuju autobusi, tramvaji i metro.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

La Rambla, Rambla de Catalunya, Park Güell, Montjuic, Tibidabo, La Sagrada Familia, Plaça d’Espanya, Plaça de Catalunya, Torre Agbar, Casa Milà, Casa Batlló, Palau Nacional, Park de Ciutadella, Barri Gotic, Cuitat Vella, La Barceloneta, El Raval, L’Eixample…

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Šetnja po Barri Goticu i tapasi u brojnim restoranima, razgledavanje Ciutat Vele, obilazak Plaçe de Catalunye i Plaçe d’Espanye, šetnja Passeig de Graciom, odmaranje u Park de Ciutadelli.

Moji najdraži kvartovi su:

L’Eixample, Ciutat Vela i Barri Gotic.

NAJBOLJI IZBOR

Barri Gotic

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Svuda su.

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Bar Santos, Placeta Del Pi 6

VIZE I DOKUMENATA

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

http://www.barcelona.com/

https://www.barcelona-airport.com/

2 Comments

Odgovori