Thievery Corporation i Lisabon

Ne znam zašto me Thievery Corporation – Saudade album asocira na Lisabon.

Nismo ih tamo slušali. Možda ja zamišljam taj ritam, kao ritam Lisabona, pomalo melankoličan, ali smirujući. (A MOŽDA ZATO JER JE TO NA PORTUGALSKOM;) Ali mooooožda zato;) )

Išli smo u Lisabon u 12. mjesecu. Bila je povoljna karta preko TAP-a.  Let traje 5 sati zbog stajanja od sat vremena i druge vremenske zone. Posjet Lisabonu je bio kratak, ali sladak.

Našli smo smještaj u strogom centru, odmah kraj Avenide de Liberdade.

Prvu večer smo otišli prošetati po centru i izvidjeti situaciju;).

Thievery Corporation i Lisabon
Početak/kraj Avenide de Liberdade

Najpoznatije ulice za shopping su Rua da Madalena, Rua Augusta, Rua Aurea i Rua dos Sapateiros, ujedno su to i najpoznatije šetnice, pune slastičarnica i restorana.

Sljedeći dan smo odmah krenuli u akciju! Prozujali po centru i odlučili sjesti na hop on – hop off bus. Njime smo se vozili Avenidom de Liberdade, preko Prace Marques de Pombal do Bazlice de Estrele. Od tamo smo pješačili skroooooooooooz do Torre de Belema :). I dobro da jesmo, jer smo u okolici Avenide Infante Santo našli zalogajnicu u kojoj smo odlično jeli. Onaj štih starih restorana u koje se išlo na gablec, ili nekadašnjih mliječnih restorana, ako se itko još toga sjeća? Unutra samo penzići, konobar njihovo godište i ne zna engleski 😉 . Beskrajno simpatičan!

Hrana je bila odlična, taman da nas zasiti za daljnje hodanje. Nastavili prema Alcantri. To su dokovi se restoranima i skate parkom. Preslatko! Restoran do restorana, a svaki restoran je mala kućica druge boje. Dakle most Ponte 25 de Abril se zaista impresivan i čisto da ne bude zabune, da, liči onome u San Francisu jer ga je radio isti arhitekt!

S druge strane mosta je veliki spomenik Isusu, ali nismo išli preko.

Šetnicom smo nastavili skroz do Torre de Belemea, tu sam već krahirala… Morali smo sjesti u restoran u parku Jardim de Torre de Belem. Torre de Belem je spomenik Kolumbu!

Nakon napunjenog želuca je bilo lakše!

Posjetili smo i Monesteiro dos Jeronimos. Zanimljivost je da je tamo pokopan Vasco da Gama.

Lovimo posljednji hop on – hop off bus na obližnjoj stanici i molimo se Bogu da ćemo stati unutra…

Thievery Corporation i Lisabon
Ponte 25 de Abril
Thievery Corporation i Lisabon
Basilica de Estrela

DSC00123

Theievery Corporation i Lisabon
Torre de Belem
Thievery Corporation i Lisabon
Spomenik vojnicima

 

Sljedeći dan smo se ustali malo ranije i zaputili prema Sintri. Do tamo smo išli vlakom s Rossio-a zelenom linijom. Nažalost, bio je kvar na busu koji vozi po Sintri i vozi do Pena palače pa je nismo stigli obići jer već bilo vrijeme za povratak u Lisabon, kad su popravili kvar. Ali zato smo stigli u Cabo da Roca, najzapadniju točku Europe! To je isto bilo ekspeditivno. Izađeš van, trčiš k’o manijak do klifova, okineš koju sliku i nazat (da, da, zadnji bus!). Putem do tamo smo vidjeli masonski dvorac, to mi je bilo najzanimljivije. Volim Dan Brown spike i teorije zavjera;) .

I sada dolazimo do najluđeg trenutka. Gledamo preko klifova, nešto se vidi u daljini, kaže Toni:”To ti je Porto.” I tako, vratimo se u Zagreb, a ja starom značajno govorim:”E i vidjeli smo i Porto jer je bila dobra vidljivost!” A stari i Toni razrogačili oči, Toniju idu suze od smijeha:”Željka, ja sam se šalio!” J heeeeeeh J “a šta’š” J

U povratku smo otišli u restoran, koji nam je moj ćaća preporučio, Adega Rossio. TO je bio doživljaj, mala prčijica, unutra samo policajci, taksisti, lokalci i pokoji turist. Hrana je fantastična, s naglaskom na najbolje skuše i bakalar koji smo ikad jeli! I da, jeftino je, za razliku od restorana u Rua Aurea i na Praci Don Pedro, koji su odmah iza ugla.

Thievery Corporation i Lisabon
Cabo da Roca

 

 

Još jedna anegdota – čekamo da u redu u slastičarnici, ispred nas neki tip naručuje keksiće…”Give me those with, with…with ORAH!” 🙂 Opet neki naš;) !

Posjetili smo i Castelo de Sao Jorge, prošetali obalom od Prace de Comercio do mosta Ponte Vasco da Gama. TAJ JE DUGAČAK 17 KM!

Popeli se na Miradouro de Sao Pedro de Alcantra, i uživali u pogledu s vdikovca. (Drugi vidikovac je odmah ispod Castelo de Sao Jorge.) Spustili se uspinjačom dolje, šetali po kvartu Barrio Alto, otišli u El Corte Ingles (mislim da je ovaj jedini u Portugalu)jer red je red! Bili u Jardim da Fundacao Calouste Gulbenkian, Universidade de Lisboa, parku Parque de Bela Vista, Lisbon Expou…

Za kraj jedna zanimljivost – oceanarij u Lisabonu je najveći u Europi.

 

MINI VODIČ ZA LISABON

Glavni grad Portugala

GDJE

100 kvadratnih kilometara površine na Iberijskom poluotoku

ZAŠTO

Lisabon je ugodne mediteranske klime i jedan od najstarijih gradova u Europi

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljetne dnevne temperature su oko 27˚C, jesenje između 13 ˚C u 18 ˚C, zimske oko 15 ˚C, čime je Lisabon jedan od europskih gradova s najtoplijim zimama. Proljetne i jesenje temperature su između 21 i 24 ˚C, danju je toplo, a noću između 10 i 14 ˚C.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Lisabon je najstariji zapadnoeuropski grad, u njemu živi oko 22% stanovništva Portugala i njegova metro linija se proteže gotovo do najzapadnije točke Europe.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Bairro Alto i šetnju centrom

KAKO DOĆI U LISABON

Avionom.

Direktnim letovima iz Zagreba.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Bairro Alto, Sao Jorge dvorac, Praca de Comercio, Rossio Praca, Carmo samostan, Gare do Oriente, Ponte Vasco Da Gama, Ponte 25 de Avril, EXPO,Aquarium, Largo Ajuda, akvadukt, Jardim de Estrela, Jardim do Torel, Rua Augusta slavoluk, spomenik Isusu, katedrala, Igreja de Sao Roque, muzej fada, bazilika Estrella, Park Eduarda VII, Torre de Belem, Centro cultural de Belem, Mosteiro dos Jeronimos, Elevador Santa Justa

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Šetnja centrom, šetnja od Alcantre do Torre de Belema, posjet akvarijumu

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Adega Rossio, Rua 1 de Dezembro

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Adega Rossio, Rua 1 de Dezembro

Restorani na Praca Rossio

VIZE I DOKUMENATI

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

http://lisbon-portugal-guide.com/index.html

https://www.visitlisboa.com/

http://www.lisbon-airport.com/

http://www.metrolisboa.pt/eng/

2 Comments

Odgovori