Potraga za creme brulee u Madridu

Madrid mi je omiljeni grad među svim, koje sam do sada posjetila.

Nedavno sam mu se rado vratila deseti put, skoknula da vino i tapase.

Na španjolskom sam prvo naučila reći: “Un copa de vino, porfavor!” i “Una copa mas!” 😉 . Ovo je MOJ omiljeni grad, to ne znači da drugi trebaju razmišljati na isti način. Ali mogli bi 😉 jer sam žensko i uvijek u pravu!

Kako je pisalo na jednoj majici “Meni ne treba Google, moja žena sve zna.”.

Slučajno sam nabasala na Madrid, na putu prema Maroku. Sasvim slučajno! Aviokarte do Marrakecha su bile jeftinije iz Madrida.

I tako je nekako krenulo…u sjećanje mi se utisnulo toplo vrijeme, kratki rukavi u prosincu i creme brulee iz Salamance.

DSC00199
Salamanca

Creme brulee je bio tako dobar da sam sljedeći put svoje suputnike tjerala ići tražiti dotičnu slastičarnicu. Bezuspješno. Onda sam Tonija natjerala tražiti tu slastičarnicu! Atila Bič Božji! Nismo je do sad našli…ali tražit ćemo je i sljedeći put, hahaha!

Sunce, bonvivanizam, ljudi vedrog duha. Vjerujem da bi se Madrižani složili da nema novca, koji može kupiti sreću umirujućeg osjećaja prirodne međuljudske interakcije. Nešto što sve više i više gubimo.

 

Madrileñosi zaista slave život, koriste svaku priliku za slavlje, od kava, koje se ispijaju duže nego na Balkanu, do raznoraznih proslava. Imaju probu novogodišnje proslave 30.12., jedina razlika je da tad nema odbrojavanja i vatrometa. Jedini grad u kojem novogodišnji doček ne liči na zgarište zbog dima petardi. Dvije su glavne ulice za minglanje na novogodšinjem dočeku, Calle del Carmen i Calle de Preciados. One vode na središnji trg Sol, na kojem je novogodišnje odbrojavanje. Ulicama se šeće i jede. Svi restorani su otvoreni i Madrižani, i svi koji se tako osjećaju, obilaze restorane/barove i slastičarnice, jedu s nogu i pijuckaju. Tradicionalno se jede grožđe. Dan prije proslave Sveta tri kralja (El Día de los Reyes), organiziraju veliku maskiranu povorku na koji se razmjenjuju darovi (kao kod nas za Božić).

U Madridu se lako udomaćiti jer nema ozračje tipičnog turističkog mjesta, nema napasnih žicara, “special price for you my friend” prodavača i u 4 ujutro se osjećate sigurno kao u 8 navečer.

Moji najdraži kvartovi su:

Puerta del Sol – puno kafića, restorana, barova i brojne ulice za šetnju s 3 najbolje shopping ulice (Calle Preciados, Calle del Carmen i Calle Tetuan) koje vode do Sol trga. Zanimljivo je da Solu je “Nulti kilometar podrijetle Španjolske”.

Austrias y La Latina – barovi i brojne ulice za šetnju s crkvama i neki ostaci Habsburške dinastije.

Chueca – sjeverno od Gran Vie, poznat kao gej kvart. Puna ljudi, barova, modnih dućana, zanatskih dućana, trgovina s nakitom…

Barrio de Salamanca-otmjeni kvart s grandioznim avenijama, slastičarnicama, skupim dućanima, barovima i još skupljim restoranima. Ipak, ima i jeftinih restorana i barova, primjerice Lateralni (Calle Velasquez 57), Luspar (Calle Don Ramon de La Cruz 81) i Starbeers bar (Calle Don Ramon de La Cruz 95.

ŽELJKA RAJIĆ ARALICA MADRID
Calle de Alcala

U Madridu opustošite restorane

Hrana je odlična! A i piće 😉 .

U Madridu je poznat lanac pršutarnica, Museo Del Jamon. Tamo se svaki dan na menu-ju može naći ponuda nečega za pod zub po cijeni od svega jednog eura.

Bokal piva s dvije plate pršuta i sira košta 12 eura, butelja rioje 7 eura. Posebno mi je drag restoran Penalaire, u kojem smo naručili bocu vina i čitavo vrijeme dobivali tapase uz to. Dok piješ, dobivaš jesti.

Na odlasku nam je konobar na račun kemijskom olovkom napisao Gracias i nacrtao smiley-a. Najbolje ručkove i večere sam jela u restorančiću Puerto Rico. Hrana je domaća, svježe pripremljena, nadasve ukusna i povoljna. A što je ručak bez deserta?!

Najbolji churrosi se jedu u San Ginesu.

Posluženi s vrućom čokoladom. Zaista dobrom vrućom čokoladom, koja ostaje tekuća i kad se ohladi. Za potrošiti sve unešene kalorije najbolje je prošetati Rio parkom, prošetati do stadiona Santiago Bernabeu. Tamo iskrcati svoju “bolju” polovicu i otići u shopping u Calle Velasquez ili bilo gdje u Salamanci.

Sasvim je uredu i samo “window shoppingirati” jer su tamo dućani vrtoglavo skupi. Za nas smrtnike, dućani prihvatljivih cijena se nalaze u centru grada.

Iz Madrida je najbolje otići na izlete u Toledo, Alcallu de Henares, Segoviu, Salamancu ili, ako imate dovoljno vremena, u Avilu.

A kad potrošite sav novac, taman je vrijeme za povratak kući… Tad uđete u bilo koji dućan po namirnice i skidate sve svece s neba jer su namirnice u Madridu bile 3 puta jeftinije. Nema veze, barem je pala boca Rioje na aerodromu, i iz putne torbe doziva vadičep.

Grad s nebrojnim trgovima, na kojima se ispijaju kave, vino, pivo, jednu slastice i tapasi.

Treći grad po svojoj veličini u Europi, čitav za užitak. Za nepregledne šetnje s pauzama za ispijanje pića uz tapase ili za pokoju slasticu, shopping u vrijeme “rebajas-a”, odlazak u parkove, izlaske, odlazak u neki od mnogih muzeja, crkava, katedrala, sinagoga, you name it!

Dođite u grad, osjetite ga sami…

ZELJKA RAJIC ARALICA
Plaza Mayor

ZELJKA RAJIC ARALICA

 

Mini vodič za Madird

 

Glavni grad Kraljevine Španjolske, i najveći španjolski grad.

GDJE

604, 3-kvadratnih kilometara površine u autonomnoj zajednici Madrid.

ZAŠTO

Španjolska… prva stvar koja padne na pamet je žurba i uvijek gužva Barcelona. Nećete moći osjetiti njegovu grandioznost zbog opuštenog ritma, ali to je treći najveći grad Europske unije. S mnogo toga za ponuditi, tu su barovi i restorani, koji poslužuju tapas (mali prilozi) svakih 50 metara.

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljeto može biti vrlo vruće, oko 35 ˚C, ali zbog niske vlažnosti zraka temperature se čine nižima, jesenje i proljetne temperature su oko 13 ˚C, s u prosjeku 13 kišnih dana mjesečno, dok su zimski prosjeci su 5-10 ˚C s 5 sati dnevnog svjetla dnevno.

Velika Španjolska sniženja “rebajas” počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, uz sniženim cijenama artikala do 70%, tzv.“ultimas rebajas”.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Madrileñosi imaju probu novogodišnje proslave 30.12., jedina razlika je da tad nema odbrojavanja i vatrometa. Isto tako organiziraju veliku maskiranu povorku dan prije proslave slave Sveta tri kralja (El Día de los Reyes), na koji se razmjenjuju darovi (kao kod nas za Božić).

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Madrileños stvarno znaju uživati u životu, boemski stil života i nasmiješena lica. Madrid je puno jeftiniji grad od Barcelone.

KAKO DOĆI U MADRID

Avionom.

To je šesta najprometnija zračna luka u EU i po veličini odgovara Charles De Gaulle u Parizu, s direktnim letovima iz većine europskih gradova i svim europskim metropolama.

Vlakom

Iz bilo kojeg Španjolskog grada, iz Pariza s TGV vlakom, iz Lisabona brzim vlakom.

Taksiji prometuju 24/7. Cijena od zračne luke do grada je fiksna i iznosi 30 eura. Metro radi od 6 ujutro do 2 ujutro. EMT autobusi prometuju od 06:00 do 23:30, a noćni autobusi, “buhos”, prometuju od 23: 45 h do 6 h.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Museo Nacional Del Prado, Reina Sofia Centro de Artes, Plaza Mayor, Plaza del Sol, Palacio Real de Madrid, Catedral de Santa Maria la Real de la su Gran Via, Plaza Espana, Puerta de Europa, Santiago Bernabeu Estadio, Castellana, Parque de El Retiro, Palacio de Cristal, Casa de Campo, Parque del Oeste, Templo de Debod, Madrid Rio park, Calle de Alcala, Plaza de Cibeles , Puerta de Alcala, Plaza de Colon, Plaza de Toros de las Ventas.

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

-Šetnja uz centar grada i tapasi u brojnim restoranima, uz poznati Museo del Jamon, San Gines chocolateriu i još mnogo toga.

Jedan od mojih omiljenih tapas barova je Indalo Tapas te omiljeni restoran Puerto Rico.

Moji najdraži kvartovi su:

Puerta del Sol – puno kafića, restorana, barova i brojne ulice za šetnju s 3 najbolje shopping ulice (Calle Preciados, Calle del Carmen i Calle Tetuan) koje vode do Sol trga. Zanimljivo je da Solu je “Nulti kilometar podrijetla Španjolske”.

Austrias y La Latina – barovi i brojne ulice za šetnju s crkvama i neki ostaci Habsburške dinastije.

Chueca – sjeverno od Gran Vie, poznat kao gej kvart. Puna ljudi, barova, modnih dućana, zanatskih dućana, trgovina s nakitom…

Barrio de Salamanca-otmjeni kvart s grandioznim avenijama, slastičarnicama, skupim dućanima, barovima i još skupljim restoranima. Ipak, ima i jeftinih restorana i barova, primjerice Lateralni (Calle Velasquez 57), Luspar (Calle Don Ramon de La Cruz 81) i Starbeers bar (Calle Don Ramon de La Cruz 95.

NAJBOLJI IZBOR

Uzmite metro i otiđite u kvart Salamancu, Teleferico blizu Templo de Debod i posjetite Casa de Campo Park.

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Penalaire, Calle: Embajadores 21

Museo del Jamon, Calle Gran Via 72, Calle Mayor 7, Paseo Prado 44, Calle Atocha 52

Puerto Rico restoran, Calle Chincilla 2

Indalo Tapas, Calle Perez Galdoz 7, Calle de la Princesa 5, Calle de Atocha 14

El Corte Ingles, posebice periodu rasprodaje sa sniženjima do70% + popust kartice za turiste!

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Restaurante Puerto Rico, Calle Chincilla 2. Odlična, jeftina hrana!

San Gines, Pasaje San Gines 5. Ovdje možete probati vruću čokoladu s “churrosima”

La Mallorquina pasteleria, Calle Mayor 2 – ukusne slastice i čokolade

VIZE I DOKUMENATA

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

http://www.esmadrid.com/en

http://turismomadrid.es/en/

http://www.madridtourist.info/

https://www.metromadrid.es/en/

8 Comments

Odgovori