Miris pečene kokoši na Malti

Odluka je pala na Maltu, bilo je ljeto, tamo se može kupati i penjati.

Stigli smo na aerodrom prilično kasno i zaputili se u Birzebuggia-u, malo mjesto na jugu otoka. Domaćin nas je dočekao na aerodromu i dovezao do kuće koju smo iznajmili.

Sljedeći dan smo pješke krenuli u istraživanje Birzebuggie i na kraju završili u  Marsaxlokk-u, malom, preslatkom ribarskom mjestu.  Tamo je riva puna restorana, većinom ribljih, pa smo i mi pokleknuli.

Miris pečene kokoši na Malti
Marsaxlokk

Za one koji misle da će se na Malti kupati – E NEĆE! Da to riješimo odmah na početku. Nevjerojatno! Gotovo svaki dio obale je zauzet usidrenim barčicama, jedrilicama i brodovima. Dakle – NE!

Postoje svega dva mjesta na Malti u kojima se može kupati… To su plaže u Zurrieq-u i tri zaljeva, jedan kraj drugog. Golden Bay, Il Ramia ta’ Ghajn Tuffieha i Gnejna Bay.

Plaža u Il Ramia ta’ Ghajn Tuffieha izgleda nestvarno! Prekrasno i kao da nije s ovog svijeta. Do plaže se spušta po pjeskovitoj padini, koja je jako strma, a na kraju te dočeka plaža bez imalo hlada… 🙁

Miris pečene kokoši na Malti
Il Ramia ta’ Ghajn Tuffieha

Na plaži u Goden Bay-u postoji birtija pa tamo se može uloviti nešto hlada.

Plaža u Melliehi je velika i bila bi ok, da nema milijardu usidrenih jedrilica.

Maltom pješice

Malta je mali otok i najviše mi se svidjelo što se svuda moglo pješke ili busom.

Svidjelo mi se što čitav dan možeš zujati okolo i nešto istraživati. Od arheološkim nalazišta smo bili u katakombama Sv. Pavla, Hagar Qim i Mnajdra neolitskom kompleksu građevina, Hypogeumu i Ghar Dalam pećini.

Hagar Qim i Mnajdra su stariji od Stonehengea i kažu da su ga izgradili divovi. Na ulazu u nalazište je radio stari djedica sa šiltericom, koja je imala na sebi ventilatorčić ;).

U nekadašnji Hypogeum su smjeli ulaziti samo muškarci. Unutra je u stijenama isklesan grad, ima čak i svodove i glavna zanimljivost je da je akustika izvedena na takav način da bi prilikom sviranja muzike osjećali stanje opojnosti. Valjda im zato tamo nisu trebale žene;) .

Što se tiče ulaza u Hypogeum, karte treba kupiti nekoliko mjeseci unaprijed, preko interneta jer teško da će biti i jedna slobodna na licu mjesta…

Išli smo pješke od Moste, preko Tri grada do Melliehe. U Mosti je katedrala s trećom najvećom kupolom na svijetu, Ir-Rotunda tal-Mosta.

Bili smo i u Mdini, tzv. Tihom gradu, odakle puca krasan pogled na otok.

ZELJKA RAJIC ARALICA3
Mdina
ZELJKA RAJIC ARALICA4
Katedrala u Mosti
ZELJKA RAJIC ARALICA 5
Kupola

Jedan dan smo išli na izlet na Gozo, iz Melliehe. Za Gozo nažalost nismo imali puno vremena, ali i ovo što smo vidjeli je bilo super!

Na putu smo stali i na Comino. Comino je mali otočić, s vjerojatno, najpozntaijom plažom na Malti. More je kristalno čisto i tirkizno. Nasuprot Comina je Cominotto. Cominotto je još manji otočić, koji je zapravo obična hrid s koje ekipa skače u more. Aaaa…htjeeeeeela sam, ali ipak se nisam okuražila… Ima i još jedan zanimljiv detalj – kroz Cominotto ima prolaz, koji vodi na otvoreno more – e tuda se jesam okuražila proplivati. Moram priznati da je plivanje u otvorenom moru neopisiv osjećaj. Ali nikako nije zajebancija i nije za slabije plivače!

Išli mi i na spomenuto penjanje na Malti ;). (U to ime jedna antologijska fotka!)

ZELJKA RAJIC 1
“Stojim” ti na glavi

Odjednom dolazi grupa penjača i čuje se “naški” 😉 trenerica penjanja je Srpkinja, koja je došla na “holidej na Maltu ali je bilo tako lepo da je ostala tu da živi”.

Apropos toga, čekamo bus u Valletti i neki pijanac se dere Mafija, mafija. Reko’:”E, ovaj je sigurno neki “naš!”” Ulazimo u bus i, naravno, Vrag mi nije dao mira – namjerno glasno iskomentiram:”A je gužva za bus.”

I tada nastupa promjena raspoloženja – pijanac više nije ljut, razvuče osmijeh od uha do uha! Jaaaaaaaaaaao, pa mi se razumemo! Ja sam ovde došao pred par godina, sada su Englezi kupili transportnu kompaniju i otpustili radnike… Odma’ nas je zvao na večeru, dao broj mobitela da mu se javimo. Naravno, čitav bus je gledao u nas 4 kako na nekom čudnom jeziku pričamo s pijancem J)))

I za kraj,prilikom jedne šetnje frendica pomiriše svoju ruku i veli:”Ej Ž, pa sad smo stvarno prave kokoši. Smrdim po pečenoj kokoši! “:)))

Sunce je izrazito jako! Znojan si 5 minuta nakon što izađeš van. U početku ne možeš vjerovati da si konstantno mokar, ali nakon 2 dana se naučiš na to i “miris kokoščevine” 😉 .

Najviše, ali naaaaajviše me se dojmila šetnja rubom (doslovno!) otoka u potrazi za spektakularnim klifovima Dwejra! Nisu najviši, ali su mi bili najljepši! Najviši su klifovi Dingli visoki 253 m

Skoro sam zaboravila da smo posjetili i Popeye Village! To selo je sagrađeno za potrebe snimanja filma o Popeyeu, a danas je turistička atrakcija.

Malta je bilo prvo mjesto za koje sam znala da se želim opet vratiti… Nažalost, nisam se vratila, ali vratila, ali bi’ još 100 puta!

Miris pečene kokoši na Malti
Negdje ne putu prema Gozi
ZELJKA RAJIC ARALICA7
Pogled na Cominotto
ZELJKA RAJIC ARALICA8
Poppeye Village

 

MINI VODIČ ZA MALTU

Arhipelag u Sredozemnom moru, površina otoka Malte je 246 kilometara kvadratnih

GDJE

316 kilometara kvadratnih površine, sastoji se od otoka Malta, Gozo, Comino i Cominotto. Glavni grad je Valletta.

ZAŠTO

Jer se sve može propješačiti ili obići javnim prijevozom. Ima jako puno arheoloških nalazišta.

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljeto može biti vrlo vruće, oko 36 ˚C, jesenje i proljetne temperature su oko 15 ˚C, dok su zimski prosjeci su 15-20 ˚C. Najugodnije je putovati u proljeće ili jesen. Na Malti gotovo nema raslinja, tako ni prirodnog hlada.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Hagar Qim i Mnajdr su stariji od Stonehenge-a, a uz Hypogeum se i danas vežu mnoge legende. Na Malti su snimani mnogi filmovi, kao npr. Popeye, Grof Monte Cristo, Gladijator, Troja, Coronation Street…a proizvod koji najviše izvoze su rajčice.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Ljude! Ljudi su zaista posebni na Malti, čak se i u vodičima piše o tome. I da, istina je!

KAKO DOĆI NA MALTU

Avionom, iz bilo kojeg većeg grada.

Maltom prometuju autobusi.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Valletta, Mellieha, Tri grada, Marsaxlokk, Mosta, Hypogeum, Hagar Qim i Mnajdra, Ghar Dalam pećina, Hagar Quim, Ggantija (Gozo), Tarxien hramovi, katakombe Sv. Pavla, Ta’ Hagrat hramovi, tvrđava Rinella, Dingli klifovi, Dwejra klifovi, Blue Grotto, Barrakla vrtovi, Golden Bay, Il Ramia ta’ Ghajn Tuffieha, Gnejna Bay, Gozo, Comino, Cominotto.

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Šetnja otokom, bilo kuda!

Moji najdraži dijelovi su:

Valletta, klifovi, plaza u Il Ramia ta’ Ghajn Tuffieha-i, Mellieha, Blue Grotto, plaža na Cominu.

NAJBOLJI IZBOR

Istraživanje Malte pješice

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Marsaxlokk

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hoteli u Valletti ili Melliehi, preferiram Airbnb

NAJBOLJA HRANA

Restorani u Marsaxlokku.

VIZE I DOKUMENATA

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom otoku.

POVEZNICE:

http://www.visitmalta.com/en/home

https://www.maltairport.com/

https://www.publictransport.com.mt/en/routes-timetables

One Comment

Odgovori