7 dana u New Yorku, ultimativni vodič

7 DANA U NEW YORKU

Kako da napišem nešto o gradu, koji me nije nimalo dirnuo? :/

Uredu, možda je problem u tome što u trenutku putovanja nisam bila najbolje raspoložena i mučilo me mnogo stvari. Međutim, ovo je bio prvi grad, u kojem nisam uspjela naći neki kutak, neko mjesto, koje u meni pobuđuje emocije sreće/uzbuđenja/spokoja ili išta takvo.

Ima krasnih dijelova, zaista ima, kao što su Brooklyn Bridge, predio Manhattana na kojem završava most, 9/11 Memorial, Washington Square Park, SOHO, Flatiron District, Columbia University i Williamsburg, ali nešto mi jednostavno “nedostaje” u tom gradu. Sterilan je, nema nešto “svoje”. Doduše, možda je to njegova posebnost…

Dakle, kreće tekst u istom tonu, sterilan, u stilu wikipedije.

Za početak, sve što sam ikad vidjela na filmovima o New Yorku i njegovim stanovnicima, pogotovo onima koji žive van centra…NIJE bilo pretjerano! Čak je i umanjeno!

SVE JE ISTINA. Neću ulaziti u detalje, ali sve je istina, način na koji se ponašaju, kako izgledaju, kako se odijevaju, kako pričaju…khm…“Yo, girl, and I was like…that bi…tch!“ Ima svoje čari 😉

U New Yorku vlada potpuni kaos, košnica, milijarde ljudi, svi nekamo idu. Ovdje se osvrćem na Manhattan, gužva, gužva, gužva, užurbani poslovni ljudi i turisti, koji ti dahću za vratom sumanuto bauljajući bez da gledaju pred sebe.

U New Yorku sam viđala ekipu, koja je izgledala kao da je ispala iz Cartoon Networka…a očekivala sam odjevanje u stilu Sex i grad 😉

Cijene

Da, New York je zaista skup.  Da smo svaki dan ručali u restoranima i sjedali na kavu/pivo/vino, dekintirali bi… Restorani su skupi. Burger u Brookylinu košta 12 USD, t.d. u restorane nismo niti pokušavali ući.

Nije da ih nema, ima, ali jeli smo u prolazu i to nije bilo ništa otmjeno, više burgeraji i usputne zalogajnice.

U New Yorku smo za 30ak kn u McDonald’s-u jeli hamburgere i natakali se Coca Colom jer je nadotakanje besplatno, a morali smo nečim popuniti i zavarati želudac… Pogotovo kad si čitav dan na Manhattanu i ne vraćaš se u smještaj do navečer (a tamo ti je hrana u frižideru, iz supermarketa).

Ako si pušač, ponesi sa sobom cigarete, paket Marlboro Gold je 14 USD.

Međutim, uz dobro planiranje, nije potrebno potrošiti astronomske iznose za tjedan dana u New Yorku, kako su me uvjeravali.

Cijene namirnica u supemarketima su kao kod nas, neke stvari su možda i malo jeftinije, kao što su određene vrste voća. Odjeća je jeftinija nego kod nas.

Uber i Taxi su skuplji…nas je 20ak min vožnje do aerodroma koštalo 50 USD (Uber).

Kupi 7 Day Metro Pass za neograničen broj vožnji tokom 7 dana, cijena je 30 USD, jer je jednosmjerna karta 2,75 USD.

7 DANA U NEW YORKU, ULTIMATIVNI VODIČ

Avioprijevoz

Što se tiče letova, najjeftijinije cijene su od

2700 kn iz Zagreba

2100 kn iz Splita

2400 kn iz Beograda

Mi smo letjeli s Air Serbia, avion je bio najkomforniji, u kojem sa dosad letjela, s jako puno mjesta za noge! Srbi su visoki, hvala im na tome! 😉 Avion je od Quatar Airlinesa. Cijena karte je bila 4200 kn.

Imaj na umu da ćeš ti prilikom ulaska u imigraciju na aerodromu biti upitan za adresu smještaja, pa je zapamti ili u blizini imaj je spremnu potvrdu rezervacije.

Vrlo vjerojatno će ti pretražiti checkiranu prtljagu po povratku iz SAD-a. Uz totalni kaos koji ti naprave u koferu dobiješ i ceduljicu s porukom “Your luggage had been searched.” Zato sam ih sj…zeznula 😉 I unutra stavila nošenu odjeću, neke nebitne gluposti, a sve novo i kupljeno je bilo na meni i u ručnoj prtljazi.

7 DANA U NEW YORKU, ULTIMATIVNI VODIČ

Smještaj

Rezerviraj smještaj nekoliko mjeseci unaprijed, tako da možeš pronaći neki Airbnb smještaj na Manhattanu za 75 dolara po danu, za dvije osobe u stanu.

Smještaj preko Airbnb-a se može naći upola cijene od cijene u hotelskoj sobi:

Manhattan za 3300 kn, za dvije osobe u stanu

Ako ne na Manhattanu, rezervirajte smještaj na Long Islandu, Brooklyn Heightsu ili Williamsburgu, jer postoji direktna linija metroa sa samo nekoliko stanica do Manhattana.

Cijene smještaja u hotelima su od 7000 kn do…koliko god.

Mi smo bili smo smješteni u Crown Heights-u u Brooklynu pa nam je do prve (bilo koje) metro stanice na Manhattanu trebalo dugih 30-45 minuta i to ne bih preporučila. Metro rashlađuju na 10ak stupnjeva, dok je vani 30.

Dakle,

mi smo za tjedan dana potrošili 5800 kn po tintari 😉 , ali može se i jeftinije.

Viza:

Potrebno je ispuniti obrazac na stranici https://ceac.state.gov/genniv/ , za vidu DS-160 i priložiti fotografiju dimenzija 5×5 cm

7 DANA U NEW YORKU, ULTIMATIVNI VODIČ

Itinerar:

1. dan: Brooklyn Heights, Brooklyin Bridge i Hop on-hop off.

Napomena: Bus kreće s križanja 47 West Street i 7th Avenue, ali karte se preuzimaju na drugoj lokaciji, ovisno o tome čini hop on-hop off uzmeš.

Svakako bih preporučila za prvi dan sjesti na hop on-hop off, čisto da čovjek stekne dojam gdje je što i koliki je Manhattan. Obići brodićem Manhattan i okinuti koju dobro fotkicu Kipa Slobode 🙂 Što se tiče obilaska brodićem (Ferry sightseeing), to je samo vožnja oko Manhattana, cijena karte za ulaz na Kip Slobode nije uključena, niti je uključena cijena ulaska u Muzej imigracije (Immigration Museum) na otoku Ellis. Gužva na Libery Islandu je brutalna…

2. dan: Lower Manhattan

Financial District (nemoj se nadati uslikati s bikom i biti jedina/jedini na fotografiji J, ali možda ćeš biti s medom jedina ja fotografiji), Battery Park, WTC Memorial, Katedrala Sv. Petra iliti St. Palu’s Chatedral i One World Observatory s kojeg možeš uslikati i Empire State Building. Sad si već lagano gladan i žedan pa stani na kavicu i brunch (izvedenica od breakfast i lunch) u Tribecu, u npr. The Odeon.

Nakon ovoga shopping u Lafayette Street i ostatak dana u Little Italy.

3. dan: Lower Manhattan

Chinatown, NoHo i SOHO, Greenwich Village i East Village. Čini se kao malo, ali nije, sam SOHO i East Village bi bilo idealno istraživati jedan čitav dan, ali…Washington Square Park je totalno cool mjesto, s mnoštvom hipstera i restorančića u okolnim ulicama. Za kraj dana: cuga u Williamsburgu.

 

4. dan: Midtown

Flatiron District uz laganu šetnju Petom avenijom (5th Avenue) prema Madison Square Gardenu, posjet New York Public Library (daaa, besplatno je), Grand Central Terminal-u. Ovdje se zaista osjećaš kao da si na setu nekog filma jer ih je mnoštvo snimano na tom mjestu, Times Square i ručak u Hell’s Kitchen-u. Na Times Square-u otiđi u raj za čokoljupce: Hersheys. Ako imaš energije, otiđi još do Central Parka, taman da se možeš još jednom spustiti na Times Square noći. Pogled na Sedmoj aveniji (7tha Avenue) noći je spektakularan, i prema južnoj i sjevernoj strani. E sad, ako još uvijek imaš energije, otiđi do Broolkyinškog mosta, da ga vidiš po noći i sjedni u neki od rooftop barova ili negdje u Brooklyn Heights. Usput, ne, nije samo tebi ova ideja pala na pamet t.d. je vrlo velika vjerojatnost da ćeš završiti na nekoj klupici jer je sve puno, ali ljudski je nadati se 😉 .

 

5. dan: Kulturno uzdizanje

Pažljivo planiraj što želiš vidjeti jer se zaista oduži, i nemoj zaboraviti jesti. Guggenheim, MOMA i American Museum of National History. Nakon ovoga otiđi u Harlem, da vidiš, tek toliko i nakon toga prošeći Upper West Sideom i posjeti Columbia University, otvorenog je tipa. Upper East Side je rezidencijalni dio grada, nema ničeg posebno, a problem može stvarati kad čovjeka uhvate primarne potrebe jer nema kafića…Da, postoje restorani, ali ti su daleko iznad moje platežne moći. Našli smo neki Starbucks, ali niti taj nije imao wc :/ .

Ulaz u MOMU-u je besplatan za sve posjetitelje petkom navečer, od 16.00 do 18.00, za vrijeme UNIQLO Free Friday Nights

Dan završi odlaskom na Broadway ili jeftiniju inačicu Gershwin Theatre

6. dan: Brooklyn ili Jersey City

Brighton Beach, nekad zloglasna plaža, a danas novo „it“ mjesto i šetnica uz Williamsburg Bridge u Williamsburgu. Nakon toga odlazak u jedan od najstarijih restorana u New Yorku, Katz, otrvoren 1888.

Nije šala, pogledaj vodič za naručivanje u Katzu, da ti se ne desi da ispadne da nisi platio ili ostaneš bez jela. Ima nešto u toj retro proceduri 😉

7. dan: Sve što nisi do sad stigao, npr. Shopping

Shopping u New Yorku, u vrijeme sniženja, ja za neke stvari zaista doveden do bescijenja… Lewi’s traperice 30 USD, Nike tenisice 25 USD, sunčane naočale od 8 USD… Samo ću napomenuti da su identične Nike tenisice u Zagrebu u jednom outletu bile „snižene“ na 500 kn…s redovne cijene od 700 kn…

Najpoznatija mjesta za shopping su:

  1. Fifth Avenue (Apple Store, Bergdorf Goodman, Abercrombie & Fitch, Banana Republic, Gucci, H&M, Michael Kors, Prada, Victoria’s Secret, Tiffany & Co)
  2. Brodaway svojom čitavom dužinom, kao najduža ulica na Manhattanu
  3. Times Square (M&Ms Store, a Disney Store, Sephora, a Toys R Us, and a Forever 21, Hershey’s)
  4. Herald Square (Victoria’s Secret i Gap)
  5. 14th Street s raznoraznim dućanima rukotvorina
  6. Macy’s
  7. Century 21
  8. Bloomingdale’s
  9. Nordstrom
  10. Manhattan Mall
  11. Grand Central Mall
  12. Woodburry Outlet
  13. The Outlet Collection Jersey Gardens

Ha dobro, sad kad pročitam… možda me se ipak dojmio 😉

One Comment

Odgovori