5 dana u Madridu, ultimativni vodič

5 dana u Madridu će ti, za prvi put, biti sasvim dovoljno, ali nikako ne kraće od toga.

Potpuna suprotnost kaotičnoj i, uvijek nakrcanoj turistima, Barceloni.

Na Madrid sam nabasala sasvim slučajno, putem prema i bila je to  ljubav na prvi pogled!

Život. Življenje. Sve što nisam mogla osjetiti kod nas, osjetila sam tamo.

Madrižani (Madrileños) su fantastični, veseli, zainteresirani za iskorištavanje svakog trenutka i, da, uživaju u međusobnoj interakciji.

Prva stvar, koju trebaš znati je da je madridski aerodrom poprilično velik, i ovisno o tome na koji terminal slijećeš trebat će ti, pazi sad, između 15 do čak 45 min da dođeš do prve stanice metroa.

Druga stvar je: kupnja metro karte. Na postaji se nalaze automati, na kojima ćeš kupiti metro pass (2,5 €) i dalje ga „puniti“ po izboru. Isti metro pass može koristiti više ljudi, npr. ideš s nekim i kupite samo jedan. Možeš kupiti i metro pass s 10 vožnji, koji košta 12,20 € 12,20 €

Treća stvar: za metro kartu s aerodroma i na aerodrom ćeš platiti dodatna 3 €. Dakle, kupuješ kartu za grad, platit ćeš ju (2,5+1,5+3) €, a kasnije ju puniš ili pojedinačnim vožnjama po 1,5 €. Kad kupuješ 10 vožnji (12,2+2,5+3) €.

Kad kupuješ kartu na automatu ćeš prvo odabrati liniju, na kojoj se nalazi metro stanica, na kojoj želiš izaći, a onda i naziv. Eto, to je to.

Naravno, možeš i autobusom do centra. EMT autobusi prometuju od 06:00 do 23:30, a noćni autobusi, “buhos”, prometuju od 23: 45 h do 6 h. Uber se nakon zabrane ponovo vratio u Madrid, a cijena taksija s aerodroma do grada je fiksna – 30 €.

Smještaj:

Cijene variraju, ovisno o mjesecu, ne bi čovjek vjerovao, ali najskuplje je u 9. i 10. mj., kada čak i stan preko Airbnb-a, košta oko 100+ € po danu. Ostalih mjeseci se može naći i za 40ak €… Hoteli, standardno, koštaju oko 100€ dnevno.

Ibis Madrid Centro Las Ventas 2600 kn  – samo da nepomenem da Las Ventas baš i nije 😉 centar kako su napisali

Ganivet Hotel 4400 kn – ovo JEST centar 😉

Praktično je biti smješten u centru jer ti je sve jednako udaljeno, budući da ima zanimljivosti u svakom dijelu grada.

Centar je širok pojam… 🙂 zato, biraj smještaj na metro liniji 1, uz stanice Anton Martin i Tirso de Molina i liniji 5, uz stanice Gran Via i Callao.

DSC_0547
Gran Via

Odavde su ti blizu kvartovi Austrias, La Latina, Lavapies, Malasana i gay kvart Chueca. U ovim kvartovima je najviše kafića, restorana, barova i svega ostaloga da mladom čovjeku, i onome, koji se tako osjeća, ne bude dosadno.

Što se tiče sigurnosti, Madrid je jedan od najsigurnijih gradova u Europi i na svijetu. U 10 puta, koliko sam tamo bila, nisam nikad doživjela ništa ružno niti sam svjedočila bilo kakvom ekscesu i džeparenju.

Jedino što bih navela jest da se možda kao žensko ne bih sama prošetala Lavapies-om prema Embajadores naprosto zato jer nemam naviku biti okružena neeuropskim govornicima noću. Ne kažem da bi se nešto desilo, ali davno sam imala neugodno iskustvo pa sam možda pomalo paranoična u tom pogledu. Inače s u ulice uvijek pune mladih i 4 ujutro je kao u Zagrebu 8 navečer.

Jedina negativna strana smještaja u centru je: buka. Madrižani izlaze SVAKU večer, ČITAVU večer :). Isto tako, moram napomenuti da provjerite ima li stan centralno grijanje jer ih većina nema, odnosno da provjerite da stavka „heater“ nije grijalica, nego centralno grijanje.

Aviokarte:

Zagreb – Madrid od 1000 kn

Zadar – Madrid od 800 kn

Hrana:

Svaki put kad se iz Madrida vratim doma, iznova ostanem frapirana koliko su namirnice u Madridu jeftinije. Da…čak i alkohol. Kupujte u lancu supermarketa Dia i Lidl.

Jedino što je skuplje je duhan, kutija cigareta je 5 € i može se kupiti samo u specijaliziranim dućanima „Tabaccos“ i u nekim kafićima te kockarnicama. Cijene u restoranima su kao kod nas. 5-10 €.

Za ručak s pićem (alkoholnim/bezalkoholnim) je potrebno izdvojiti od 10 do 15 €.

Cijene kave su od 1,30 do 2,10 €, ovisno o lokaciji.

Tapas su manje porcije jela, koje se dobivaju uz naručeni alkohol, mogu biti kikiriki, čips, sendviči, kobasice, španjolski omlet…ovisno o restoranu/kafiću.

Churros je slatko tijesto prženo u dubokom ulju, okusom možda najsličnije princes krafnama.

Obično se poslužuju se s vrućom čokoladom, iako se mogu kupiti i bez čokolade.

Vruća čokolada iz San Ginesa će zaista i ostati čokoladom nakon što se malo ohladi, neće se pretvoriti u nešto slično pudingu, kao što obično biva.

Od restorana preporučam:

Puerto Rico restoran, Calle Chincilla 2 – odličan obiteljski restoran, pristupačnih cijena i odlične hrane!

Penalaire, Calle: Embajadores 21 (radi tek iza 8 navečer)

Museo del Jamon, Calle Gran Via 72, Calle Mayor 7, Paseo Prado 44, Calle Atocha 52 – lanac restorana, u kojem se svakodnevno na meniju može naći ponuda hrane po cijeni od svega jednog eura. Bokal piva s dvije plate pršuta i sira košta 12 eura, butelja rioje 7 eura.

5 dana u Madridu, ultimativni vodič
Museo del Jamon

Indalo Tapas, Calle Perez Galdoz 7, Calle de la Princesa 5, Calle de Atocha 14

Fensi šmensi restorane (Michellinova zvjezdica i tome slično), nisam obilazila pa ne mogu komentirati.

San Gines, Pasaje San Gines 5. Ovdje možeš probati vruću čokoladu s “churrosima”

La Mallorquina pasteleria, Calle Mayor 2 – ukusne slastice i čokolade

Nemoj jesti paellu u centru, pogotovo ne u nekom od restorana u Calle Atocha jer je precijenjena i ne baš pretjerano fina.

  1. dan: istraživanje centra

Prvi dan uzmi za istraživanje Madrida, bez obilaska muzeja.

Otiđi na Sol, odakle kreni Gran Viom, ipak si ovdje prvi dan, grad je velik, i ovako je najlakše za početak. Kreni prema zapadu, usput možeš škicnuti i Chuecu, koja je sjeverno od Gran Vie i tamo sjesti u Indalo Tapas. Nastavi prema Schweppes zgradi, sjedni u Puerto Rico restoran s južne strane Gran Vie. Niže Gran Viom dolaziš do Plaze de Espane. Tamo će te dočekati legendarni Don Quijote i Sancho Panza te velika stambena zgrada, oko koje se vežu razne kontroverze jer se smatra simbolom Madrida, sagrađena za vrijeme Franca, prodana kineskom magnatu i ponovno otkupljena za ogromni novac.

Otiđi do Templo de Debod (Parque de la Montana), repliku egipatskog hrama. Ako nećeš ulaziti, svejedno možeš uživati u krasnom pogledu na grad s vidikovca. Za one koji vole parkove i ostane im praznog hoda vremena: odavde također postoji žičara do Casa de Campo, najvećeg madridskog parka. Odavde se zaputi do Palacia preko parka Jardines de Sabatini. Entuzijasti, puni strpljenja će čekati 45 min na ulaz u Palacio, ostali (khm…ja) će se zadovoljiti eksterijerom Palacia.

Nastavi ulicom Calle de Toledo do Retiro parka, posjeti stakleni paviljon Palacio de Cristal. Na izlazu iz Retira dolaziš do slavoluka Puerta de Alcala.

Zaokruži rutu povratkom kroz istočni dio Calle de Alcala, preko Gran Vie i za danas si gotov.

5 dana u Madridu, ultimativni vodič
Don Quijote i Sancho Panza

2.   dan: Najvažnija sporedna stvar na svijetu, Chamartin i Salamanca

Sad, kad, otprilike imaš pregled centra je vrijeme za najvažniju sporednu stvar na svijetu (ili prevedeno na moj jezik: najdosadniju sporednu stvar na svijetu;) ). Na Sol-u sjedni na metro liniju broj 1 (svijetloplava) i izađi na stanici Plaza de Castilla te se uputi prema jugu, do Santiago de Bernabeu stadiona je 15ak min pješice avenijom Passeo de Castellana, a putem ćeš vidjeti dva staklena nebodera tzv. vrata Europe, odnosno Puerta de Europa i spomenik Jose Sotelu. Ovo je tzv. administrativni dio Madrida se zove Chamartin i obilježavaju ga visoke zgrade i stakleni neboderi. Ako te ne interesira i nemaš želje vidjeti, na stanici Alonso Martinez presjedni na metro liniju broj 10 i izađi na metro stanici Santiago Bernabeu (ne mo’š pgriješiti 😉 ) Ulaznica je 18 €. Za ljepše polovice, koje ne žele na stadion, odmah preko puta, u ulici Calle Doctor Fleming je slatki kafić/zalogajnica La Huella. Nastavi dalje Passeom de Castellana prema otmjenoj četvrti Salamanca. U Salamanci se nalaze otmjene rezidencije, skupi i još skuplji dućani, od kojih najpoznatiji u Calle Serrano i Calle Velasquez, međutim, lijepo je za vidjeti četvrt tako urednu, s tako širokim ulicama i avenijama. Važna napomena: u Chamartinu i Salamanci nema baš puno restorana, a i oni na koje ćeš naići su skupi… Ne zaboravi obići parkić Jardines del Descubrimento i obelisk posvećen Columbu. Sad si praktički u centu, ostatak dana provedi u Chueci. Sve je zanimljivo, a restorani su jeftini.

5 dana u Madridu, ultimativni vodič
Santiago Bernabeu

3.   dan: Muzeji (kako tko) i Goya

Museo Nacional Del Prado, Reina Sofia Centro de Artes i Palacio (kraljevska palača) najpoznatiji su muzeji te je za svaki potrebno izvoditi barem 2 sata.

U muzeju Museo Nacional Del Prado se nalaze najpoznatija evropska umjetnička djela od 12. do 20. stoljeća te je ulaz besplatan. Ovisno o tome što te zanima, izračunaj vrijeme za obilazak muzeja.

Muzej Reina Sofia Centro de Artes uz stalnu postavu ima i gostujuće postave, imala sam sreće biti u tamo kada su to bila djela Salvadora Dali-ja. Cijena ulaznice je svega 10 ili 15 €, ovisno što sve želite posjetiti.

Nakon toga se zaputi na kavu u La Latinu i uživaj J Sad kad više nisi onemoćao, zaputi se pješke avenijom Calle de Alcala do koride na trgu Plaza de Toros las Ventas. Putem ćeš proći kroz kvart umjetnički kvart Goya, i tamo popij kavu te ga malo obiđi, a kad ti padne šećer otiđi na slasticu u Granier, Calle de Alcala 201 (imaju i sendviče).

5 dana u Madridu, ultimativni vodič
La Latina

4.   dan: Manzanares

S metro stanice Gran Via sjedni na liniju 5, svijetlozelena, i siđi na Puerta de Toledo, nastavi ulicom Calle Toledo i ručaj u Sal de Hielo, Calle de Toledo 140. Sad kad si pun nastavi prema rijeci Manzanares. Obala rijeke je krasno uređena, sa šetnicom, vježbalištem, stazom za trčanje, stazom za rolanje i dva kafića. Kreni od mosta Puente de Toledo, završi kod Puente Monumental de Arganzuela

5.   dan: Shopping, shopping i shopping

Najbolji shopping je u ulici Calle Velasquez, ali zadržala sam se na „window shoppigu“ jer su tamo dućani svjetski poznatih dizajnera, vrtoglavih cijena. Nema ništa loše u maštanju…

Za malo prihvatljivije cijene se uputite u centar, na trg Sol, gdje su dvije najpoznatije ulice za shopping Calle del Carmen, Calle de Preciados i Calle Tetuan. Tamo je također i poznata španjolska robna kuća Il Corte Ingles, u kojoj se može nabaviti kartica za strance za dodatni popust na cijene artikala.

5 dana u Madridu, ultimativni vodič
Calle del Carmen

Velika španjolska sniženja “rebajas” počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, sa sniženim cijenama artikala do 70%, tzv.“ultimas rebajas”.

Moji najdraži kvartovi su:

Puerta del Sol – puno kafića, restorana, barova i brojne ulice za šetnju s 3 najbolje shopping ulice (Calle Preciados, Calle del Carmen i Calle Tetuan) koje vode do Sol trga. Zanimljivo je da Solu je “Nulti kilometar podrijetla Španjolske”.

Austrias y La Latina – barovi i brojne ulice za šetnju s crkvama i neki ostaci Habsburške dinastije.

Chueca – sjeverno od Gran Vie, poznat kao gej kvart. Puna ljudi, barova, modnih dućana, zanatskih dućana, trgovina s nakitom…

Barrio de Salamanca-otmjeni kvart s grandioznim avenijama, slastičarnicama, skupim dućanima, barovima i još skupljim restoranima. Ipak, ima i jeftinih restorana i barova, primjerice Lateralni (Calle Velasquez 57), Luspar (Calle Don Ramon de La Cruz 81) i Starbeers bar (Calle Don Ramon de La Cruz 95.

Tapas su manje porcije jela, koje se dobivaju uz naručeni alkohol, mogu biti kikiriki, čips, sendviči, kobasice, španjolski omlet…ovisno o restoranu/kafiću.

Iz Madrida je najbolje otići na izlete u Toledo, Alcallu de Henares, Segoviu, i, ako imate dovoljno vremena, u Salamancu i Avilu.

Do Toleda, Alcallle de Henares, Segovie i Avile je najbrže doći vlakom.

Cijena povratne karte do Toleda (sa željezničke postaje Puerto de Atocha) je 22,20 €, a vožnja traje oko 30 min u svakom smjeru.

Cijena povratne karte do Segovie (sa željezničke postaje Chamartin) je 22,20 €, a vožnja traje oko 30 min u svakom smjeru.

Cijena povratne karte do Alcalle de Henares (sa željezničke postaje Chamartin)  je 6,60 €, a vožnja traje oko 20 min u svakom smjeru.

Cijena povratne karte do Avile (sa željezničke postaje Principe Pio) je 20,30 €, a vožnja traje oko 1,30 min u svakom smjeru.

Do Salamance je najlakše doći autobusom s autobusne postaje Madrid Estacion Sur, cijena povratne karte je 40 € (Express), i traje 2,30 h u oba smjera ili 23,3 € (Normal) te traje 3,30 h u oba smjera.

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljeto može biti vrlo vruće, oko 35 ˚C, ali zbog niske vlažnosti zraka temperature se čine nižima, jesenje i proljetne temperature su oko 13 ˚C, s u prosjeku 13 kišnih dana mjesečno, dok su zimski prosjeci su 5-10 ˚C s 5 sati dnevnog svjetla dnevno.

Velika Španjolska sniženja “rebajas” počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, uz sniženim cijenama artikala do 70%, tzv.“ultimas rebajas”.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Madrileñosi imaju probu novogodišnje proslave 30.12., jedina razlika je da tad nema odbrojavanja i vatrometa. Isto tako organiziraju veliku maskiranu povorku dan prije proslave slave Sveta tri kralja (El Día de los Reyes), na koji se razmjenjuju darovi (kao kod nas za Božić).

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Madrileños stvarno znaju uživati u životu, boemski stil života i nasmiješena lica. Madrid je puno jeftiniji grad od Barcelone.

KAKO DOĆI U MADRID

Avionom.

To je šesta najprometnija zračna luka u EU i po veličini odgovara Charles De Gaulle u Parizu, s direktnim letovima iz većine europskih gradova i svim europskim metropolama.

Vlakom

Iz bilo kojeg Španjolskog grada, iz Pariza s TGV vlakom, iz Lisabona brzim vlakom.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Museo Nacional Del Prado, Reina Sofia Centro de Artes, Plaza Mayor, Plaza del Sol, Palacio Real de Madrid, Catedral de Santa Maria la Real de la su Gran Via, Plaza Espana, Puerta de Europa, Santiago Bernabeu Estadio, Castellana, Parque de El Retiro, Palacio de Cristal, Casa de Campo, Parque del Oeste, Templo de Debod, Madrid Rio park, Calle de Alcala, Plaza de Cibeles , Puerta de Alcala, Plaza de Colon, Plaza de Toros de las Ventas.

POVEZNICE:

http://www.esmadrid.com/en

http://turismomadrid.es/en/

http://www.madridtourist.info/

https://www.metromadrid.es/en/

One Comment

Odgovori