Da li je ikad i’ko stao u Drnišu?

Da li je kad i’ko stao u Karlovcu? To nam je već poznata rečenica, no da li je ikad i’ko stao u Drnišu dobrovoljno, ne računa vam se ako ste ostali bez goriva ili neko slično prisilno zaustavljanje?

 

Na ulazu u Drniš piše “Drniš, grad pršuta.” Iliti po naški tj. lokalno grad prš’ta. Njegovo ima potječe od dvije riječi der i niš, što znači vrata polja. Petrovog polja, na kojem je smješten. Drniš je jedini grad u Hrvatskoj, koji još uvijek ima ostatke minareta iz Otomanskog carstva te kulu na brdu, povrh grada, popularnu Gradinu (Grad’nu). Možda zato i lokalno stanovništvo sliči (namjerno koristim riječ sliči, a ne liči) Turcima;).

croatia_dalmatia_sibenik_drnis_002
Gradina

Drniš ima višestoljetnu tradiciju tzv. glazbara, odnosno gradskog puhačkog orkestra te na brojnim europskim natjecanjima već godinama sa svojom glazbenom družinom osvajaju visoka mjesta NIKAD ne trešte cajke/turbofolk/domaća „dance/popularna“ glazba.

 

image
Poljana

 

U Drnišu se nalaze djela Vrelo, Majka s djetetom, Orači te Sveti Roko (zaštitnik Grada Drniša), kipara i Ivana Meštrovića, a u obližnjim Otavicama je njegov mauzolej.

1477321730
Visovac

 

Drniš je odličan kao baza za razgledavanje okolnih ljepota, a ima ih na pregršt.

Visovac – otočić sa franjevačkim samostanom na rijeci.

Roški slap na rijeci Krki.

Kanjon rijeke Krke.

cikola-river-canyon
Čikola

 

Kanjon rijeke Čikole. Odličan za avanturiste i zahtijeva odličnu fizičku spremu. Kada ljeti presuši, nudi popularno sportsko penjalište Ključica. Do Ključice nema puno hlada, samo kamen i drača, međutim Ključica se čini kao deja vu. Nakon drače i kamena odjednom se pred tobom stvori dugi drvored s prolazom, kao mala vratašca u oazu. I zaista, iza drvoreda je velika, zelena livada (s penjalištem).

Sama Ključica je tvrđava.

Kanjon Zrmanje, koji nudi raznovrsne sportske aktivnosti, npr. rafting.

Ali nema pršuta, do drniškog prš’ta.

 

 

*fotografije preuzete s http://www.europeanbestdestinations.com

Odgovori