Osnovni koraci pri pokretanju vlastitog biznisa


Ovo su osnovni koraci pri pokretanju vlastitog biznisa

1. Definiranje što nudiš: Nudiš li uslugu (ti si coach, držiš tečajeve učenja nečega/savladavanja određene vještine…), ili fizički proizvod (rukotvorine, odjevni predmet/nakit, ukrasi za dom…)?

Ako nudiš uslugu, ne plaćaš poštarinu i možeš se orijentirati na veće tržište, a ako prodaješ fizički proizvod, razmisli koje će biti tvoje tržište, zbog inozemne poštarine

2. Definiranje kategorije u koju spada tvoj proizvod i zašto je ovo važno

Postoje 4 osnovne kategorije, u koje se mogu svrstati sve usluge i proizvodi

1. Zdravlje

2. Novac/bogatstvo

3. Psihologija i međuljudski odnosi

4. Strasti

Ako se npr. pitaš kako se ovdje uklapaju tvoje rukotvorine ili to što si profesorica klavira, to bi spadalo pod strasti.

Zdravlje: mentalno i fizičko, trener nekog sporta, mindfullness coach, učitelj meditatcije, učiteljica yoge…

Novac: profesorica marketinga, predavačica o digitalnom marketingu, online tečajevi, koji drugima pomažu zaraditi novac

Psihologija i međusobni odnosi: ovo je jednostavno 😉

Strasti: hobiji i sve što netko najviše voli i dobro obavlja, kuhanje, sviranje gitare, pisanje, dakle tvoj biznis s online tečajevima kuhanja, tečaj podučavanja crtanja i prodaja tvojih slika, tečajevi izrade rukotvorina, odjeće, predmeta…

Ovo je važno jer ćeš u daljnem procesu, kada ćeš raditi marketing, moći lakše naći potencijalne kupce. (Uskoro više o tome!)

3. Ispitivanje tržišta

Super je imati svoju ideju i inspiraciju, ali LAKŠE je nuditi ono što se već prodaje i za čime postoji potražnja. Ispitaj postoje li već knjige i tečajevi o onome čime se želiš baviti. Ako postoje, odlično, go for it!

Posluži se Google Trends stranicom i jednostavno upiši neki pojam, npr. fotografije ili uređenje doma (jer. čemu služe zidne fotografije doli uređenju interijera?!), odaberi Croatia za lokaciju i pretražuj što se nudi i tko nudi, tko je tvoja najveća konkurencija (primjer Ikea ili Zara Home) i zatim kako oni nude proizvode kako bi ti bilo lakše osmisliti način na koji ćeš ti nuditi svoje proizvode. Ali nemoj ih kopirati!

Ako vidiš da je potražnja za tim što nudiš mala, ispod 10 pretraživanja mjesečno, nažalost, morat ćeš krenuti s prodajom nekog drugog proizvoda.

U slučaju ovog primjera, potražnja je dobra, više od 50 pretraga mjesečno

Klikni na fotografiju ispod i pogledaj primjer

Ako vidiš da je potražnja za tim što nudiš mala, ispod 10 pretraživanja mjesečno, nažalost, morat ćeš krenuti s prodajom nekog drugog proizvoda.

U slučaju ovog primjera, potražnja je dobra, 25-50 pretraga mjesečno

4. Otvaranje web stranice ili bilo koje druge online platforme (Instagram, Youtube ili Facebook), na kojoj možeš nuditi svoje proizvode.

5. Registriranje firme: https://start.gov.hr/st/index.html

Više na: https://solo.com.hr/blog/kako-otvoriti-obrt-online-bez-puno-komplikacija/140

Zašto otvaranje web stranice i (ili) druge onlin eplatforme radiš prije registriranja firme? Jer čekaš prvog zainteresiranog kupca, i onda u roku par minuta možeš registrirati firmu.

To je to 😉

Odgovori