Postoji li Čudovište iz Loch Nessa?

Čudovište iz Loch Nessa

Ne, pri tom ne mislim na tvoju ženu, punicu niti svekrvu 😉

Bili smo na organiziranom izletu na Loch Ness. Početak je bio „neloš“, The Highlands su divni i vrijeme nas je još donekle služilo. Izađeš van iz busa, opališ koju fotkicu i trk u bus.

Vozač busa, Fernando, je bio Španjolac. On nije baš previše izlazio van, pametan čovjek. U jednom trenu smo zaključili kako smo u ovom trenutku mogli biti u sunčanoj Španjolskoj, umjesto u kišnoj Škotskoj…Njah.

Po dolasku do Loch Nessa, kiša je tako pljuštala da su nam jakne bile potpuno mokre, iznutra i izvana. Nisam mislila da ću to ikada doživjeti jer mi je jakna inače nepropusna :)))) očitno nepropusnost ima više mjerila. Nepropusnost po Škotskom i nepropusnost po „neškotskom/ostalom“ vremenu :).

Tako mokri smo se ukrcali na brod po Loch Nessu.

E, ovdje počinje biti zanimljivo!

Pita naš vodič Ricky vjeruje li tko u čudovište iz Loch Nessa? Jedna, sramežljiva, ruka je u zraku. Skoro je bila i moja, ali bilo mi je neugodno…

Usput napomene da nitko od lokalnog stanovništva ne upotrebljava izraz „čudovište“…naglašava kako je početkom 20. stoljeća krenula manija lova na Nessie-a, što je rezultiralo nesmotrenim pogibijama ljudi. „Jao, punice, to si ti, ja mislio Nessie…0:-) “ pa su zabranili potragu za njim dugi niz godina.

Nakon ovih informacija, naš vodič nastavlja s pričom, kaže kako se vozio istim ovim (i jedinim) brodom po jezeru kad je ugledao nešto… Fotografirao je mobitelom „to nešto“.

Postoji li čudovište iz Loch Nessa
Brod za vožnju Loch Nessom…naše vrijeme, nažalost, nije bilo ovakvo

Naravno, svi skeptično komentiramo kako jeftin trik za zabavljanje publike. U ovom slučaju nas turista.

Međutim, čovjek nastavlja priču riječima:“Inače, ja sam povjesničar, napisao sam nekoliko knjiga.“ Hm? OK.

Na službenoj stranici Loch Nessa postoji repozitorij na koji se mogu slati fotografije Nessy-a i veli kako ga je žena nagovorila da ipak pošalje fotografiju. Objašnjavao joj je kako ne želi jer će kao priznati povjesničar s izdanim knjigama izgubiti kredibilitet.

Ali, rekli bi na engleskom: „A happy wife is a happy life“ pa ju je poslušao i poslao fotografiju uz opasku da je vidio neko biće, a ako oni znaju o čemu se radi, neka mu jave.

Za sat vremena dobiva poziv iz Loch Ness centra:“Vidjeli smo da ste nam dostavili fotografiju Nessie-a!“

Ricky odgovara da to izričito nije napisao i prekida razgovor.

Za tri sata dobija poziv od oduševljenog novinara:“Jeste li Vi Ricky? Javili su nam iz Loch Ness centra da ste dostavili fotografiju Nessie-a!“ Nakon sve više pitanja i nemogućnosti da ga se riješi, Ricky, novinaru cinično kaže da ga je vidio i da se glasa kao Darth Vader koji kiše.

Napokon poklopi slušalicu i pomisli da su njegove muke po Nessie-u završile.

Međutim, idući dan dobiva poziv od prijatelja iz Australije, koji mu oduševljeno javlja kako je vidio u novinama njegovu fotografiju…

Ukratko, novinar je prenio njegovu ciničnu izjavu o Darth Vaderu, uzeo Rickyjevu fotografiju s javnog Facebook profila i tako je naš Ricky postao turistički vodič, a što se desilo s njegovom karijerom povjesničara nije rekao…

Ne vjeruješ? Klikni na link ispod…

Ricky Phillips i Nessie/The Mirror

 

Vjerujem li u Nessie-a? Ne znam. Vjerujem li priči Ricky Phillipsa? Apsolutno.

 

Odgovori