Cordoba u Španjolskoj, ne u Argentini

Nakon što nikako nismo uspjeli posjetiti Granadu, odlučili so se za Cordobu.

Kako krasan grad! Došli smo brzim vlakom iz Sevilje. Vožnja je trajala nešto više od sat vremena. Ono, pogledala ja prognozu, piše toplo i sunčano – 25 stupnjeva, milina! Izlazimo iz vlaka, a leeeeedeeeno, magla i nekih 15 stupnjeva. Naravno Mujo je u majici bez rukava, vesti i jakni. 😮 Kasnije mi je palo na pamet da sam vjerojatno pogledala prognozu za Cordobu u Argentini, hahahah.

Nije neka znamenitost, ali i željeznički kolodvor, prvo što smo vidjeli, je lijep i uredan s ogromnim satom na vrhu postaje. Iz njega se izlazi na grandiozni park šetnicu. Malo smo tamo probazali, dok se nismo odlučili pronaći prvi El Corte Ingles, da se zgrijemo i da kupim nešto za obući (Teško mi palo! 😉 )

Punih vrećica, koje su dopale nositi mom Šerpi 😉 odlazimo prema centru. Prekrasno, preslatko i ljupko. Dolazimo do trgića okruženog kućama bijelih fasada, a na zidovima su lončanice u bojama.

Cordoba u Španjolskoj, ne Argentini
Crkva Svete Ane

 

Idemo dalje, prolazimo kroz mnoštvo isprepletenih uskih uličica – tipična maurska gradnja. Širi se i miris arapskih začina, sa štandova i iz nekih od restorana.

Obišli smo Mezquitu, staru džamiju i najpoznatiju građevinu u Cordobi. Već neko vrijeme džamija nosi naziv “džamija-katedrala” i uz nju se vežu razne kontroverze jer je prvotno bila kršćanski hram Vizigota.

Odlučili smo još malo prošetati prije ručka…onda smo shvatili da u Cordobi poštuju popodnevnu siestu!!! Iliti, restorani otvaraju tek navečer…. Srećom, naišli smo mali marokanski restorančić u nekoj sporednoj ulici gdje smo pojeli pastillu koja može stati uz bok onoj koju bi pojeli u Maroku.

Pastila je tijesno za savijaču punjeno smjesom mljevene piletine, badema, kupusa i jaja, posuto štaub šećerom. Da, znam kako zvuči, ali je odlično! Za one koji se odluče možda to sami spremiti, bez kumina to nije to! Jeli smo i kus kus s nekim povrćem i popili po dva deci crvendaća 🙂 To je to 🙂

Cordoba je najpoznatija po svom mostu i mezquiti, ali to nikako ne znači da je nezanimljiva. To mnoštvo isprepletenih uličica daje posebnu čar, hodaš i nikad ne znaš gdje ćeš izaći, bijele fasade ukrašene šarenim lončanicama, moderni dio grada, rimske iskopine usred grada, taj sukob starog i novog daju specijalnu čaroliju. Susret mnogih kultura na jednom mjestu!

DSC_0332
Mezquita

DSC_0329

DSC_0392

Svake godine se održava natjecanje najljepše uređene fasade i zato posebnu pažnju pridaju tim lončanicama. Nedaleko od centra se nalazi i arheološko nalazište Medina al-Zahra, do kojeg se može doći autobusom, karta je oko 9 eura.

Za kraj, u Cordobi je najljepše šetati kroz grad, ostati zapanjen šta se sve u tako malom mjestu uspjelo sjediniti, prenoćiti i gledati rimski most obasjan svjetlima i lokalno stanovništvo kako uživa u druženju u kafićima kada većina turista ode jer dolaze na dnevni izlet.

DSC_0375
Calleja de las flores
DSC_0336
Mezquita
Cordoba u Španjolskoj, nego u Argentini
Plaza del Triumfo
Cordoba u Španjolskoj, nego u Argentini
Plaza de Corredera
Cordoba u Šapnjolskoj, ne u Argentini
Rimski most

MINI VODIČ ZA CORDOBU

Glavni grad pokrajine Cordobe

GDJE

1253 kvadratnih kilometara površine u autonomnoj pokrajini Cordobi.

ZAŠTO

Tamo se nalazi jedna od najljepših džamija, koja danas nosi naziv “katedrala-džamija”.

KADA IĆI

Tijekom cijele godine.

Ljetne temperature su oko 27 ˚C, jesenje 15 ˚C, proljetne temperature su oko 20 ˚C, dok su zimski prosjeci 10˚C.

Velika Španjolska sniženja “rebajas” počinju 7. siječnja i 1. srpnja te traju do konca veljače i kolovoza, uz sniženim cijenama artikala do 70%, tzv.“ultimas rebajas”.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Velika džamija u Cordobi je prvotno bila rimski hram, da bi kasnije postala vizigotski hram, kršćanska crkva te, na kraju, maurska džamija. Ona je i danas predmet brojnih polemika.

ONO ŠTO NAJVIŠE VOLIM

Maursku arhitekturu.

KAKO DOĆI U CORDOBU

Vlakom

Brzim vlakom iz bilo kojeg Španjolskog grada, najpraktičnije iz Sevilje, koja je udaljena svega 2h vožnje vlakom.

NAJBOLJE ATRAKCIJE I ONE POZNATE SAMO MJEŠTANIMA

Mezquita, Alcazar de los Reyes Cristianos, rimski most, Calahorra toranj, rimski hram, sinagoga, Calleja de las Flores, Plaza del Potro, Puerda del Puente, Palacio de la Merced, Medina Azahara, Palacio de Viana, Miraflores park, Palacio de los Paz de Castillejo

NAJBOLJE AKTIVNOSTI I ŠETNJE

Šetnja ulicom Calleja de las Flores i Calle Luciano

Jedan od mojih omiljenih restorana je El Patio de Maria, Calle Don Rodrigo 7.

Moji najdraži kvartovi su:

San Bastilio i Santa Marina.

NAJBOLJI IZBOR

Šetnja centrom.

GDJE IDE LOKALNO STANOVNIŠTVO

Grad je malen, lokalno stanovništvo je svuda.

NAJBOLJI SMJEŠTAJ

Hotel u centru grada, ali preferiram airbnb.

NAJBOLJA HRANA

Bilo gdje van uskog centra.

Taberna Los Mosquitos, Calle Carlos Rubio 24

Teteria, Via Cespedes

VIZE I DOKUMENATI

Važeća putovnica

ZDRAVLJE I SIGURNOST

Nema razloga za brigu.

NOVAC I KOMUNIKACIJE

Euro, bankomati su po cijelom gradu.

POVEZNICE:

http://english.turismodecordoba.org/que-visitar.cfm

http://www.mezquitadecordoba.org/en/

Odgovori