Jesmo li sami?

Jesmo li sami? Pitanje, koje se vidi kao uvod o svakoj emisiji o vanzemaljcima? Jesam li i sama vanzemaljac?

Jesam li sama ako želim više od života? Jesam li sama ako želim ushićenost, koju osjećam prilikom doživljavanja novih iskustava? Jesam li sama ako smatram da je moje tijelo savršen instrument, koji nije ugođen sjetiti 8 sati u uredu?

Koliko uopće upravljamo vlastitim odlukama? Jesam li svemirac ako se zapitam da moja odluka nije MOJA želja, nego moj strah upravljan mišlju što će drugi misliti o mojoj odluci i meni?

Jesam li sama kada želim biti bliže prirodi i kada želim hodati bosa po zemlji i biti zapljusnuta valom?

Jesam li sama, kada mislim da nas profesionalno usmjerenje ne određuje?

Nisam pisac, nisam studirala komparativnu književnost, niti jezike pa ipak, pišem. Da, svaki put se pribojavam što će netko misliti i ne volim biti u ranjivoj poziciji, kao itko drugi. Ali, napravim to.

Jesam li sama kada osjećam ushićenost i ne želim da mi bude oduzeta tuđim tamnim raspoloženjima?

Jesam li sama kada ne osjećam bliskost s nekim ljudima u rodbinskoj vezi? Jer “ne možeš se osloniti ni na koga, osim krvnog srodstva”?

Ipak, nitko od nas nije otok, ali u našoj, balkanskoj kulturi je normalno da osjećamo strah od bilo čega, što god postoji. Mislim da bi trebalo patentirati naš strah od propuha 😉 .

Nemoj proturječiti, budi pokoran.

Ne smiješ nadređenom reći da te nešto smeta, dobit ćeš otkaz.

Ne smiješ nositi kravatu, jer to je za muškarce.

Ne smiješ plakati ako si muškarac, jer žene plaču.

Smiješno, ali time se muškarce stavlja u još ranjiviji položaj. Jer moraju biti spremni SAMI podnijeti sve nedaće, koje život nosi. Zar samo žene imaju pravo biti ranjive? Zar je muškarac stroj?

E pa, znam da nisam sama! 😉 Znam da i se i ti katkad osjećaš sputano i obesrabljeno.

Srećom, ovdje smo da se podržimo i međusobno oraspoložimo.

Probaj jednom izraziti svoje želje, sam sa sobom, budi iskren prema sebi, znaj da zaslužuješ sve što želiš i nije rezervirano za nekoga drugoga.

Budi odvažan, napravi to, što god da jest.

Savršen(a) si baš takva/takav kakav jesi!

 

2 Comments

  1. rijecporijec

    Ne, nisiiii sama <3 Ja ti se prva pridruzujem u svemu ovom napisanom. Ako nas to i cini vanzemaljcima, onda i neka samo. 🙂 <3

Odgovori